Nőknek

  • Az Aviva Módszer alkalmazásával rendszeressé, röviddé és fájdalommentessé tehető a menstruáció.
  • Rendszertelen ciklus esetén a Módszer hatására rendeződik a ciklus. Megszűnnek a menstruációt kísérő görcsök. (A görcsök megszüntetéséhez elég a várható menstruáció ideje előtt 5 nappal elkezdeni a gyakorlatokat. A fájdalomtól függően vagy a 18 gyakorlat, de lehet, hogy a napi 15 perces gyakorlás is elég.)
  • Túl rövid ciklus esetén (18-20 nap) naponta 5 percig a 8-as gyakorlatot végezzük. (a 18-ból). Minden hónapban kapunk egy plusz napot, így lassan elérjük a 28 napot.
  • A gyakorlatoktól lerövidül a menstruáció időtartama és mennyisége.
  • Ha túlsúlytól szenvedünk, de oka nem a túlzott evés, akkor hormonháztartásunk normalizálásával fokozatosan visszanyerjük ideális testsúlyunkat.
  • Súlytöbblet esetén, mely esetenként a hormonháztartás felborulása miatt alakult ki, az optimalizálódott hormonszint csökkenti az étvágyat (kb. havi 2,5 kg fogyás).

  • Heti kétszeri gyakorlatozástól megszűnik az indokolatlan tejelválasztás (galactorrhea)a szülés utáni tejelválasztás viszont növekszik.
  • A rendszeres torna sok esetben visszaállítja a nők fogamzóképességét.
  • Az optimalizálódott hormonszint megszünteti a frigiditást, növeli a fogamzóképességet.

Ha gyermeket szeretnénk, kerüljük az ecetes savanyúságokat, valamint a savasító ételek fogyasztását (pl. a zsírban, olajban sült ételeket, a hormonnal kezelt húsokat)! Fogyasszunk sok lúgosító zöldséget és a sok fehérjetartalom miatt olajos magvakat! Öltözzünk melegen, fekhelyünk is meleg legyen! A szűk farmer tilos mindkét nemnek!!!

Ovulációhiány esetén az ovulációs torna gyakorlatait a menstruáció 3. napjától kell elkezdeni a 14. napig. Az Egyszerű Módszer 18 gyakorlatát végezzük (30 perc) heti kétszer, vagy kétnaponként (időnktől függően). A 14. nap után a vérkeringés és a hormonszint megtartása érdekében tovább kell folytatni a gyakorlatokat. Végezzük el az Ovulációs gyakorlatokat is hetenként kétszer vagy kétnaponként, ha már gyakoroltuk az Egyszerű Módszert legalább 3-4 hónapon kerezstül. Ha még nem ismered az Ovulációs gyakorlatokat, akkor az egyszerűbb, nem meghozó jellegű gyakorlatokat végezd, ilyen az Egyszerű Módszerből a 4-es, az 5-ös, a 6-os, a 8-as, a 10-es, a 11-es, a 13-as és a Rövidített Módszerből az 1-es.

A gyakorlatok megszüntetik a petevezetékelzáródást. A petevezeték nyújtására, fellazítására különösen jók a láblendítős gyakorlatok: 4. 6. és  8.

Többszöri vetélés után szánjunk hat hónapot a méh megerősítésére. A gyakorlatokat az első három hónapban a menstruáció napjai alatt is végezzük, majd heti 2-vel folytassuk a 14. napig. Utána az előbb leírt könnyebb gyakorlatok következnek. Három hónap után már csak a menstruáció 3. napjától dolgozzunk az előbb leírt módon. Hat hónap kell a méh megerősödéséhez.

Ha megfogantál és babát szeretnél, ajánlatos a könnyű másállapot és szülés érdekében megtanulni a Várandósok tornáját. Szülés után pedig a Szülés utáni gyakorlatok végzése ajánlott. (Ez a két gyakorlatsor Aviva tanítványának, Judit Púninak a munkája.)

A Módszer segítségével megszüntethetjük a változó korral járó kellemetlen tüneteket. Változó korú nőknek az Egyszerű Módszer 18 gyakorlata ajánlott, ezek a gyakorlatok rendezik a hormonszintet, megszüntetik a hőhullámot, a depressziót, a beszáradást, a szőrösödést. A  rendszeres torna hatására ilyenkor megemelkedett ösztrogén hormonszint lassítja a csontritkulás folyamatát. A visszajött regenerálódó erő megszünteti a cisztát, csökkenti a miómát.

Számtalan nő szabadult meg miómától, cisztától, poliptól a módszer alkalmazásával.

Idősebb nőknél a sok éves menstruáció-kimaradás után a heti kétszeri gyakorlatozás nem a menstruációt fogja visszahozni, hanem a klímax kellemetlen kísérő tüneteit szünteti meg.

Kezdődő inkontinencia, szülés utáni inko esetén szintén jó a 18 gyakorlat. Régebb óta fennálló inkontinencia esetén az Inkontinencia elleni gyakorlatokat ajánlatos végezni. Ezek a gyakorlatok jók továbbá a leesett méh helyretételére, elhúzódó, hosszan tartó menstruáció megrövidítésére és egyéb, korral járó problémákra.

Az Egyszerű Módszer gyakorlatait, a Rövidített Módszer gyakorlatait és az Ovulációs gyakorlatokat a zene ütemére, megállás, pihenés nélkül kell elvégezni. A torna után ajánlott legalább fél óráig pokrócba burkolózva, felhúzott lábakkal ülni, és meleg teát inni.

A tornával elért belső meleget (töltést) meg kell tartani legalább 24 órán át. Ezért a gyakorlatok után semmiképpen nem szabad lezuhanyozni, vagy beülni fürdőkádba, még nyáron sem. Tanácsos a mosdókesztyű használata, a frottírozás: forró vízbe mártott és kicsavart mosdókesztyűvel, vagy frottírtörülközővel dörzsöljük át és frissítsük föl bőrünket.

A Várandósok tornáját, a Szülés utáni gyakorlatokat, az Inkontinencia elleni gyakorlatokat lassan, egyéni ütem szerint tanácsos végezni, kellemes zenehallgatás közben.