In Memoriam Tóth Lívia

Tóth LÍvia Aviva Módszer oktató

Tóth Lívia 1941. november 15-én született. Három gyermek édesanyja és három tündér nagyija volt. Elhunyt 2014. január 4-én.

Eredeti végzettsége rádió- illetve elektroműszerész volt. A betegségei miatt a természetgyógyászat felé fordult. Különböző tanfolyamok (akupresszúra, reflexológia, radiesztézia) elvégzése után négy évig járt a Buddhista Főiskolára, ott asztrológiát tanult.

A Főpolgármesteri Hivatal sportoktatói tanfolyama után - rekreációs sportoktató lett, majd a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán - egészségtan tanári diplomát szerezett.

Ő maga is több súlyos betegséggel küzdött és azokat saját erejéből, természetes gyógymódokkal, önmegfigyeléssel és sok mozgással gyógyított meg. (Tóth Lívia: Gyógyulásom élményét átadom 1991) Azóta is Mazdaznan öngyógyító életmódot folytatott. Fiatalos, rendkívül aktív, életeleme a mozgás volt, hihetetlen tenni akarás, ami belőle áradt. Rengeteg nő és sok férfi köszönheti neki gyógyulását, és családját. 

Kártyikné Benke Etkával (Etka Anyó-val) történt megismerkedése, majd több évtizedes együttműködés után - 1995-ben megalakították az Etka Jóga Nemzetközi Egyesületet, az Etka-módszer népszerűsítésére, továbbfejlesztésére. Lívia javasolta és használta először a gyakorlatok elnevezésére az „Etka Jóga" kifejezést.

1998-ban határozott úgy, hogy elutazik Aviva Steinerhez Tel Avivba, hogy megtanulja ezt a nagyszerű módszert, amelyről már annyi sok jót hallott barátjától Sik Tomától, aki személyesen ismerte Avivát. Mivel megtapasztalta, hogy mennyit javíthatunk egészségünkön a mozgás, torna segítségével, szeretett volna az egészségügyi problémákkal küzdő nők sokaságán ezzel a lehetőséggel is segíteni. (Tóth Lívia: AZ AVIVA MÓDSZER 1998) Így került kapcsolatba és kötött barátságot Avivával, akit attól fogva minden évben meglátogatott és beszámolt neki tapasztalatairól, eredményeiről.

Úttörő munkája nem volt akadályoktól mentes, hiszen erről a módszerről addig még nem hallottak Magyarországon. Munkájának köszönhetően viszont azóta már nálunk is több ezren értek el eredményt az Aviva Módszerrel. 2007-ben Aviva Gabriella Steiner engedélyezte számára, hogy az Aviva Alapítvány trénereket is képezzen, így egyre több városban és országban tanulhatjuk meg a módszert felkészült oktatóktól.  Munkája az izraeli képzésnek is lendületet adott, hatására újraindították a trénerképzést.

Elévülhetetlen érdemei vannak az ETKA jóga terjesztésében - aminek névadója is ő volt, az AVIVA Módszer megismertetésében, és terjesztésében és a MAZDAZNAN közösség tevékenységének segítésében is.

Emlékét szeretettel őrizzük!