PCOS

A PCOS jelenleg vezető meddőségi ok, mégsem nevezhető nőgyógyászati problémának, mert komplex anyagcsere-zavarról van szó, kivizsgálása egyzserre tartozik belgyógyászati és nőgyógyászati hatáskörbe.
A többféle tünet közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR): a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz. Az alapkezelés az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul.

Amikor életmód problámáról van szó, akkor mindig azt említjük meg, hogy az életmódnak is 3 fő pillére van, ezért mindhárom kezelése javasolt: a trükk az egyensúly megteremtése

az energiabevitel (étrend)

és energiafelhasználás (mozgás) szinkronitását kell megteremtenünk,

és természetesen a mentális, érzelmi pillért erősíteni, vagy kialakítani.

Az Aviva torna kifejezetten ajánlott

Jelentősen javul a helyzet, csökkennek a betegséggel járó tünetek, ha minden nap végzünk valamilyen testmozgást. Az Aviva torna speciális, hormonháztartást támogató hatása miatt kifejezetten ajánlott. A mindennapi mozgás felépíthető úgy, hogy felváltva végezzük egyik nap az Aviva Egyszerű Módszer gyakorlatait, míg az Ovulációt serkentő gyakorlatokat pedig másnap, a pihenőnapokon.

Tapasztalatok

Általában ebben a helyzetben nem elegendő a heti kétszeri torna. Gyakran egyáltalán nincs peteérés, és rendszeres ciklus. Minimum heti 3x javasolt a fél órás gyakorlatsor intenzív végzése, erősebb beszorításokkal, de ideális esetben minden másnap végezhető az Egyszerű Módszer, a pihenőnapokon kiegészítve az Ovulációs gyakorlatsorral Így alkalmazva a gyakorlatsorokat, hamarabb jön eredmény. A túlsúly (ami gyakran velejárója ennek a betegségnek a hormonrendszer egyensúlyának felborulása miatt) ellen is nagyon hatékony, lassú, de tartós fogyás, alakformálódás figyelhető meg. Inszemináció, lombik program előtt is ajánlott, jelentősen megnöveli a beavatkozások sikerének esélyét, csökkentik a hormonkészítmények mellékhatását.

Magyarországon még nem általános, hogy a nőgyógyász orvos endokrinológushoz irányítsa PCOS-s betegét, mert nem gondol anyagcsere problémára a petefészekciszták láttán. A meddőséget hormonkezeléssel próbálják megoldani, de ebben az esetben ezek a készítmények sokszor rosszabbodást okoznak, ezért fontos a körültekintés. Fontos még tudni, hogy a betegség alapja az inzulin túltermelés miatti hormonelcsúszás, ami nem minden esetben okoz cisztákat, az csak az egyik lehetséges tünete.

Ajánlott olvasmány: PCOS az Ezerarcú Boszorkány PCOS az Ezerarcú Boszorkány

 

Visszajelzések

"30 éves, most már egy kéthónapos gyönyörű kislány boldog anyukája vagyok. Polycystás ovarium szindroma miatt tudtuk, hogy a gyermekáldás nem fog olyan egyszerűen jönni, mint másoknál.  Hosszú gyógyszeres kezelés, többszöri ovulatio induktio, laporoszkopiás műtét (ahol kiderült, hogy plusszban az egyik petevezetékem el van záródva), 2 sikertelen lombik program, sok-sok csalódás után egy Olaszországba költözött barátnőm ajánlotta számomra az AVIVA tornát (ő szintén sikeresen tornázott babáért). Gondoltam ennyi küzdelem után nem veszítek semmit, ha kipróbálom én is.

A következő lombik előtt elmentem a tornára, majd lelkesen csináltam 4 hónapon át. (A laborjaim alapján nem nagyon volt várható hogy spontán ovulatiom lesz, hiszen 14 éve nem volt). Azt vettem észre, hogy a beavatkozások nem viselnek meg annyira, 2,5x annyi petesejtem lett, mint előző alkalommal és a hiperstimulatio tüneteit nem voltak olyan súlyosak, mint korábban, pszichésen is sokkal jobban viseltem az egészet. Pár hét múlva kiderült, hogy sikeres volt a beültetés és áldott állapotban kerültem. Az első trimesztert követően a terhesség alatt csináltam az AVIVA terhes torna részét, most pedig a szülés utáni tornáját. Úgy gondolom, hogy a torna nagyon sokat segített mind testileg, mind lelkileg az elmúlt év során.”

“Verát azért érdekelte a torna, mert 17 éves korában PCO szindrómát diagnosztizáltak nála, miután sokáig kimaradt a menstruációja. Fogamzásgátló felírásával oldották meg, hogy rendszeres legyen a ciklusa. Azóta férjhez ment, egyre jobban erősödött benne a vágy, hogy anya legyen és rájött, hogy a fogamzásgátló nem gyógyír a problémámra, csak tüneti kezelés. Orvosa felírta a merckformint az inzulin rezisztenciára, de a vérzése nem állt be fél év alatt sem. Nem tipikus PCOS beteg, nincs elhízva, gimnáziumban napi szinten sportolt, és azóta is amennyire tudja, beiktatja a testmozgást az életébe. Úgy érezte, célirányos testmozgásra van szüksége, hogy a hormonháztartása rendbe jöjjön.

Az Aviva módszer tanfolyam elvégzést követően egy év múlva írt visszajelzést:

Még tavaly tavasszal/nyáron voltam aviva torna felkészítőn (PCOS-em van), aztán otthon végeztem magam a gyakorlatokat. Majd megvettem a 2. kötetet is, amiből az ovulációs gyakorlatokat is csináltam. A ciklusom rendbe is jött, aztán januárban voltam a nőgyógyászomnál, hogy babát szeretnénk. Felírt nekem clostilbegyt tablettát, hogy majd a következő ciklusomkor kezdjem el szedni, de erre nem is volt szükség, mert mindjárt össze is jött a baba :) Nem gondoltam volna. Arra számítottunk, hogy hónapokig próbálkoznunk kell majd. Azóta is minden rendben van, most vagyok 18 hetes terhes, és kíváncsian várjuk a következő ultrahangot, hogy megtudjuk, a kicsi fiú lesz-e vagy lány.”

“10 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, anélkül rendszertelen, 48-58 napos ciklusaim voltak, de volt, hogy 2-3 hónapig is kimaradt a mensti. Amikor babát szerettünk volna, megállapították, hogy PCOS-em van. Elsőnek az Aviva tornát próbáltam ki, ami másfél hónapos intenzív torna után meghozta a várva várt eredményt… :-)”