Aviva Gabriella Steiner (Fazekas Gabriella)

Aviva Gabriella Steiner - Aviva Alapitvany - avivamodszer.hu

2020. december 15-én Kefar Sava-ban elhunyt Aviva Gabriella Steiner, az Aviva Módszer rendszerének kidolgozója.

Aviva Gabriella Steiner 1930. február 15-én született Budapesten, Fazekas Gabriella néven. Mozgásszerető családban nőtt fel, hamar elkezdett érdeklődni a balett iránt. Szülei a polgári iskola elvégzése után beíratták a Lipták Villában működő Krausz Hilda Magyar–Angol Leánynevelő Intézetébe (ami később Magyar Zsidó Leánynevelő Intézet néven működött), itt tanult nyelveket, művészeteket (zene és tánc), művészettörténetet. Egy ideig itt, majd segítő családoknál rejtőzködött a német megszállás alatt. Kiváló német nyelvtudásának is köszönhető, hogy megmenekült. Sajnos a szüleit viszont elveszítette, árván maradt és 1946-ban, 16 éves korában kitelepítették Palesztínába.

Izraelben, a Ben Seben bentlakásos iskolában fejezte be tanulmányait, majd a Kibucok Szemináriumán, a Testnevelési Főiskolán gimnasztika szakon szerzett tanári diplomát. Gertrud Kraus-tól tanult balettet, a Tel-Aviv-i operaház balerinája lett. 

Közben férjhez ment, két fiúgyermeke született és érdeklődése a gyógyítás felé fordult. Jeruzsálemben tornát tanított és ő maga anatómiát és fizikoterápiát tanult az orvosi egyetemen. A paralízisjárvány idején a Hádásszáh egyetemi kórházban Adler professzor mellett dolgozott, ahol megtapasztalta, hogy a mozgás és akaraterő milyen sok problémát képes megoldani.

Rendkívüli módon foglalkoztatta a női egészség, a női ciklus, ezek kapcsolata a mozgással és tudatossággal. 28 éven át tanulmányozta Aviva az alhasi vérkeringést serkentő gyakorlatok mibenlétét és hatását. Végül egy komplex rendszert állított össze. Megalkotta az Aviva Egyszerű-módszert, az Aviva Rövidített-módszert, az Aviva Ovulációt serkentő gyakorlatsort, az Aviva Várandós tornát, az Aviva Szülés utáni tornát, az Aviva gátizomerősítő tornát és a férfiak számára külön gyakorlatsort hozott létre. Ezeknek a gyakorlatsoroknak a hatékonyságát ma már több évtizedes tapasztalatok igazolják. Ha a megfelelő módszer rendszeres gyakorlással, kitartással párosul, testünk csodás változásokon megy át. 

Tóth Lívia Budapestről 1998-ban határozott úgy, hogy elutazik Avivához Tel Avivba, hogy megtanulja ezt a nagyszerű módszert, amelyről már annyi sok jót hallott közös barátjuktól Sík Tomától. Még ebben az évben Lívia megjelentette magyar nyelven az Aviva Módszer I-es, majd a II-es kötetét is és nagy lendülettel nekiállt átadni a tudását, vinni a hírét ennek a csodálatos módszernek. Ennek a kitartó, lendületes munkának köszönhejtük, hogy itt Magyarországon, majd szerte Európában megismerhetővé vált az Aviva torna és maga Aviva Gabriella Steiner munkássága. Azóta az Aviva Alapitvány gondozásában és támogatásával 8 nyelven jelentek meg az Aviva Módszerről szóló kötetek.

Lívia és Aviva barátok lettek, minden évben találkoztak Tel-Aviv-ban, ahol Lívia beszámolt a magyarországi eseményekről. 2007-ben Aviva engedélyezte a magyarországi oktatóképzés beindítását, ennek köszönhetjük azt, hogy ma már Magyarország minden régiójában találunk Aviva Módszer oktatót, akihez fordulhatunk, ha tornázni szeretnénk. Egyre több magyar származású, más - főként európai - országokban élő sportoktató vált Aviva Módszer oktatóvá, így már nemcsak Magyarországon tanulhatók meg a gyakorlatsorok. 

Aviva Gabriella Steiner és módszere egyre ismertebb, népszerűbb Magyarországon, Európában és a világ különböző pontjain. A több évtizedes gyakorlati tapasztalatok igazolják helyét az egészségünk megtartásában, visszaszerzésében. Ezen gyakorlati tapasztalatok alátámasztására 2018-ban tudományos orvosi kutatási program indult dr. Kovács Zoltán szülész- nőgyógyász szakorvos vezetésével, az Aviva Alapítvány és az Aviva Módszer hivatalos oktatóinak közreműködésével.

Tóth Lívia és az általa létrehívott Aviva Alapítvány munkájának köszönhetően Európában több helyen folyik oktatóképzés (Magyaroszág, Románia, Olaszország, Ausztria), így egyre több helyen válik elérhetővé az Aviva Módszer, amely garantálja, hogy Aviva Gabriella Steiner és életműve sohasem merül feledésbe és egyre több ember számára nyújt valós segítséget. 

Emlékét hálával és szeretettel őrizzük!

Aviva Módszer oktatók közössége