Endometriózis

 

 

 

 

 

 

 

Az endometriózis az az állapot, amikor a méhnyálkahártya szövetek a méhen kívülre kerülve (főleg a hasüregbe) fájdalmas tüneteket okoznak.

Orvosi kezelése többféle lehet: menstruációt leállító (klimax tüneteket okozó) hormonokkal, (a menstruáció szünetelése alatt kisebb endometriumok felszívódhatnak), vagy műtét, de ajánlott a teherbeesés is, ami viszont a betegséggel járó hormonváltozás miatt nehezebb. 

A veszély az, hogy bármikor visszajöhet és vissza is jön, ha nem változtatunk az életmódon. A visszajelzések szerint a lúgosító táplálkozással meggátolhatjuk az újabb endometriózis kialakulását. Endometriózis esetén  orvosi vizsgálat mellett javasoljuk a tornát, mert fontos tudni, hogy az endometriózis mely szakaszában és milyen orvosi terápiát támogathat a torna.

De hasonlóan a PCOS-hoz az endometriózis is a helyes életmód kialakításával és fenntartásával kezelhető, és gyógyítható. Minden életmód betegségnél fontos hangsúlyozni az életmód 3 pillérének erősítését: helyes étrend kialakítása, rendszeres és támogató testmozgás beillesztése a heti rendbe, és a mentális, lelki egyensúly, a stresszel való megküzdési stratégiák kialakítása. 

Endosegítő Életmódváltás Program most indul 2017 márciusában http://endosegito.hu/endosegito-eletmodvaltas-program/

Íme alább egy sikertörténet:

"Ha jól emlékszem áprilisban ( 2015) volt a betanuló óra. Endometriózis műtétem volt, ami nem volt annyira súlyos, olyan szempontból, hogy minden szervem ép maradt. A betanulás után igyekeztem elvégezni a gyakorlatokat heti 3 alkalommal, de fájdalmak jelentkeztek, ezért aztán csak az első 6 gyakorlatot csináltam és ez így jól is ment.

Úgy gondolom, tartozom legalább annyival, hogy Neked is elmondom, hogy már 17 hetes babát várunk. Igazából nem terveztük még, mert elsődleges célom az volt, hogy az endos ciszták ne jöjjenek vissza. Június 11-én volt az utolsó menzeszem első napja. Szóval április óta csak pár hónapig tornáztam, diétáztam, homeopátiáztam. Szerintem ezeknek köszönhetem, hogy a termékenységem így felturbósodott. Mióta férjnél vagyok (3 év), sose szedtem fogamzásgátlót, semmit sem használtunk, naptárazni se tudtam a rendszertelen menzesz miatt, ezért maradtunk a megszakításos módszernél, ami igaz nem túl biztonságos, de nem féltünk a lehetséges következményektől sem. Tehát nem hiszem, hogy a véletlennek tudható be, hogy három év után most várok babát.

Az endosegítő blogot ismerem! Képzeld, onnan indultam el, ott kezdődött minden. Az orvosom, aki műtött, mindenképpen a visanne-t vagy a provera depo hormonbombát akarta beadni, de nem mertem elfogadni. Ezután egy nyilatkozatot íratott alá velem, amiben én elvállalom a betegségem hiányos kezelésének a következményeit. Ekkor nagyon sokat szenvedtem és sírtam, mert nem találtam az utat, amin elindulhatok, csak ellentmondásokkal találkoztam. És február végén találtam rá az endosegítő blogra, akinek a szerkesztője,Tamás Zita javasolta nekem, hogy keressem meg Dr. Kovács Zolit. És aztán tőle jutottam el hozzád is. Szintén Zoli ajánlotta, hogy csináljak egy tisztítókúrát, egy dietetikus segítségével. Nagy Eszter Annának hívják. A kúra 6 hetes, hús és tejmentes, főként salátából és gabonákból (köles,barna rizs, hajdina, teljes kiőrlésű tönkölykenyér) zöldségekből, almából álló étrend volt. Nehéz volt, mert én előtte mindig is úgy ettem, ahogy megkívántam, húst is sokat ettem. A kúra végére 7-8 kg lefogytam és emiatt sajnos nem éreztem túl jól magamat, mert nagyon vékony lettem. 172 cm és 51 kg. Aztán fokozatosan lazítottam az étrenden, vannak amiket elhagytam végleg (tejtermékek, cukor, fehérliszt), a húst csak csökkentettem (két nap vega, egy nap húsos) és több gyümölcsöt és zöldséget ettem. Úgy érzem nem kell az étkezés terén irányzatokat követni, hanem okosan kell enni és nem szabad túl szigorúnak se lenni. Szóval nem vagyok se vega, se gluténmentes, se paleos, se makrobiotikás. Próbálom a középutat megtalálni. Viszont az első trimeszter alatt egy szabályom volt: ehetek bármit, amit akarok, a lényeg, hogy ne jöjjön vissza a kaja :) Most már nem émelygek, de amit megkívánok azt eszem. Sajnos a kúra miatt eltűnt kilók még nem tértek vissza (lassan 5 hónapja), de talán a terhesség alatt alakulok majd.
Szeretném nagyon megköszönni Neked az egészet, meg a Jóistennek is, hogy Kovács doki és Te feléd sodort. Hálás vagyok Nektek!"

Még több sikertörténet  endometriózisból való gyógyulásról: http://endosegito.hu/sikertortenetek-az-endometriozistol-a-babaig/

A gyógyulásokhoz életmód tanácsok azoktól akik már meggyógyultak:

http://www.noiegeszsegert.hu

http://endosegito.hu/